"Ақмола облысы білім басқармасының Бұланды ауданы бойынша білім бөлімі Тастыөзек ауылының негізгі орта мектебі" коммуналдық мемлекеттік мекемесі
Коммунальное Государственное учреждение "Основная средняя школа села Тастыозек отдела образования по Буландынскому району управления образования Акмолинской области"

СоцСети

Ұйымдар тізімі

Галерея

Смотреть все>>>

Мектеп асханаларында тамақтануды ұйымдастыру. Негізгі ережелер

Мектеп асханаларында тамақтануды ұйымдастыру. Негізгі ережелер
Мектептерде тамақтану қаншалықты дұрыс ұйымдастырылатынына тек денсаулық қана емес, сонымен қатар балалардың оқу сапасы да байланысты.
Ең алдымен, оқушылардың тамақтану режимін сақтау маңызды. Білім беру мекемелерінің білім алушылары үшін күніне екі рет ыстық тамақ (таңғы және түскі ас) ұйымдастыру қажет. Ұзартылған күн тобына баратын балалар үшін қосымша түстен кейінгі тағамдар ұйымдастырылуы керек.
Тәулік бойы болу кезінде тамақтанудың кемінде бес еселенген мөлшері көзделуге тиіс. Ұйықтар алдында 1 сағат бұрын екінші кешкі ас ретінде балаларға бір стақан ашытылған сүт өнімі (айран, ашытылған сүт, йогурт және т.б.) беріледі.
Тамақтану арасындағы аралықтар 3,5-4 сағаттан аспауы керек.
Ас блогының барлық қызметкерлері жеке гигиена ережелерін сақтауы керек.
Ас блогына жұмысқа қолданыстағы бұйрықтар мен нұсқаулықтарға сәйкес медициналық тексеруден өткен, сондай-ақ сынақ тапсыра отырып, гигиеналық дайындық курсын тыңдаған дені сау адамдар жіберіледі.
Медициналық тексеруден өту мерзімдерінің сақталуын бақылау (кемінде 3 айда бір рет) мектептің медицина қызметкеріне жүктеледі.
Әрбір қызметкерге жеке медициналық кітапша енгізілуі тиіс, оған медициналық тексерулердің нәтижелері, өткен жұқпалы аурулар туралы, санитарлық минимумды тапсыру туралы мәліметтер енгізіледі.
Қоғамдық тамақтандыру кәсіпорнының қызметкерлері келесі жеке гигиена ережелерін сақтауға міндетті:
- жұмысқа таза киім мен аяқ киіммен келу;
- сыртқы киімді, бас киімді, жеке заттарды киім-кешек бөлмесінде қалдыру;
- тырнақтарыңызды қысқа кесіңіз;
- жұмысты бастамас бұрын қолыңызды сабынмен мұқият жуыңыз, арнайы белгіленген жерде таза санитарлық киім киіңіз, дәретханаға барғаннан кейін қолыңызды сабынмен мұқият жуыңыз, жақсырақ дезинфекциялаңыз;
- суық тию немесе ішек дисфункциясы, сондай-ақ іріңдеу, кесу, күйік белгілері пайда болған кезде әкімшілікке хабарлаңыз және емдеу үшін медициналық мекемеге хабарласыңыз;
- қызметкердің отбасында ішек инфекцияларының барлық жағдайлары туралы хабарлау.
Мектептердің ас блоктарында қатаң тыйым салынады:
- ыдыс - аяқ, аспаздық және кондитерлік бұйымдарды дайындау кезінде зергерлік бұйымдарды кию, тырнақтарды лакпен жабу, арнайы киімдерді түйреуіштермен бекіту;
- жұмыс орнында тамақтану, темекі шегу. Арнайы бөлінген бөлмеде немесе жерде тамақ ішуге және темекі шегуге рұқсат етіледі.
Күн сайын ауысым басталар алдында медицина қызметкері барлық жұмысшыларда дененің ашық беттерін іріңді аурулардың бар-жоғын тексереді. Терінің іріңді аурулары, іріңді кесектер, күйіктер, абразиялар, сондай-ақ жоғарғы тыныс жолдарының катарлары бар адамдар жұмысқа жіберілмейді, бірақ басқа жұмысқа ауыстырылады. Тексеру нәтижелері белгіленген нысандағы журналға енгізіледі.
Әрбір ас блогында алғашқы медициналық көмекке арналған дәрі-дәрмектер жиынтығы бар алғашқы көмек жинағы болуы керек.
Жалпы білім беретін мекемелерде оқушылардың тамақтануын ұйымдастыру және олардың рационы Мемлекеттік санитарлық-эпидемиологиялық қадағалау органдарымен міндетті түрде келісуге жатады.
Білім алушыларға ыстық тамақпен демалысты оқу сабақтарының режиміне сәйкес ұзақтығы 20 минуттан кем емес үзілістерде сыныптар (топтар) бойынша ұйымдастыру қажет. Интернат үлгісіндегі мекемелерде білім алушылардың тамақтануы күн тәртібіне сәйкес ұйымдастырылады. Асханадағы әр сыныпқа (топқа) белгілі бір асхана үстелдері бекітілуі керек.
Білім алушыларға ыстық тамақпен қызмет көрсетуді ұйымдастыруды үстелдерді алдын ала жабу және (немесе) тарату желілерін пайдалану арқылы жүзеге асыру ұсынылады.
Үстелдерді алдын ала жабуды (қызмет көрсетуді) кезекші оқытушының басшылығымен 14 жастан асқан кезекші балалар жүзеге асыра алады.
Асхананың өндірістік үй-жайларында білім алушылардың болуына жол берілмейді. Білім алушыларды тамақ дайындауға, көкөністерді тазалауға, дайын тағамды таратуға, нан кесуге, ыдыс жууға, үй-жайларды жинауға байланысты жұмыстарға тартуға рұқсат етілмейді.

Жаңартылған күні: 10.02.2023 07:14
Құрылған күні: 10.02.2023 07:14

Текст