"Ақмола облысы білім басқармасының Бұланды ауданы бойынша білім бөлімі Тастыөзек ауылының негізгі орта мектебі" коммуналдық мемлекеттік мекемесі
Коммунальное Государственное учреждение "Основная средняя школа села Тастыозек отдела образования по Буландынскому району управления образования Акмолинской области"

СоцСети

Ұйымдар тізімі

Галерея

Смотреть все>>>

Сатуға рұқсат етілмеген тағамдар мен тағамдардың тізімі білім беру мекемелерінің қоғамдық тамақтандыру ұйымдарында

Сатуға рұқсат етілмеген тағамдар мен тағамдардың тізімі
білім беру мекемелерінің қоғамдық тамақтандыру ұйымдарында
 
1. Жарамдылық мерзімі өткен және сапасыздық белгілері бар Тамақ өнімдері.
2. Алдыңғы қабылдаудан қалған тамақ және бір күн бұрын дайындалған тағам.
3. Бұзылу белгілері бар жеміс-көкөніс өнімдері.
4. Ветеринариялық бақылаудан өтпеген ауыл шаруашылығы жануарларының барлық түрлерінің еті, қосалқы өнімдері, балық, ауыл шаруашылығы құсы.
5. Бауырдан, тілден, жүректен басқа ішек-қарын.
6. Бұзылмаған құс.
7. Жабайы жануарлардың еті.
8. Суда жүзетін құстардың жұмыртқалары мен еті.
9. Ластанған қабығы бар, ойығы бар жұмыртқалар, "тек", "күрес", сондай-ақ сальмонеллез бойынша қолайсыз шаруашылықтардан алынған жұмыртқалар.
10. Банкалардың герметикалығы бұзылған консервілер, бомбалау, "флопуши", тот басқан банкалар, деформацияланған, жапсырмалары жоқ.
11. Әр түрлі қоспалармен ластанған немесе қора зиянкестерімен ластанған жарма, ұн, кептірілген жемістер және басқа да өнімдер.
12. Үйде (өнеркәсіптік емес) жасалған кез-келген тамақ өнімдері.
13. Кремді кондитерлік өнімдер (торттар мен торттар).
14. Сельцы, ет кесіндісінен, диафрагмадан жасалған бұйымдар; бас целлюлозасынан жасалған орамдар, қан және бауыр шұжықтары.
15. Пастерленбеген сүттен жасалған сүзбе, колбалы сүзбе, термиялық өңдеусіз колбалы қаймақ.
16. Йогурт - "самоквас".
17. Саңырауқұлақтар мен өнімдер (аспаздық өнімдер), олардан дайындалған.
18. Квас.
19. Ауыл шаруашылығы жануарларының аурушаңдығы бойынша қолайсыз, сондай-ақ бастапқы өңдеуден және пастерлеуден өтпеген шаруашылықтардан алынған сүт және сүт өнімдері.
20. Шикі ысталған ет гастрономиялық өнімдері мен шұжықтар.
21. Термиялық өңдеуден өтпеген ет, құс еті, балықтан жасалған тағамдар.
22. Қуырылған тағамдар мен өнімдер;
23. Көзделмеген Тамақ өнімдері.№9
24. Сірке суы, қыша, желкек, ыстық бұрыш (қызыл, қара) және басқа да ащы (жанғыш) дәмдеуіштер.
25. Ыстық тұздықтар, кетчуптер, майонез, консервіленген тағамдар, маринадталған көкөністер мен жемістер.
26. Табиғи Кофе; тоник, соның ішінде энергетикалық сусындар, алкоголь.
27. Пісіру майлары, шошқа еті немесе қой майы, маргарин және басқа гидрленген майлар.
28. Өрік тұқымының ядросы, жержаңғақ.
29. Газдалған сусындар.
30. Өсімдік майына негізделген сүт өнімдері мен балмұздақ.
31. Сағыз.
32. Құрамында этанол бар қымыз және басқа да ашытылған сүт өнімдері (0,5% - дан астам).
33. Карамель, оның ішінде кәмпит.
34. Консервіленген тағамдар.
35. Шығанақ тағамдары (ет және балық), желе, майшабақ форшмак.
36. Жеміс-жидек шикізатынан жасалған салқын сусындар мен жеміс сусындары (термиялық өңдеусіз).
37. Окрошки және суық сорпалар.
38. Флот стиліндегі макарон (тартылған етпен), туралған жұмыртқа қосылған макарон.
39. Жұмыртқа-глазурь.
40. Ет пен сүзбе қосылған пасталар мен құймақ.
41. Бірінші және екінші тағамдар / тез дайындалатын құрғақ тағам концентраттарына негізделген.
 
Балалар мен жасөспірімдердің диетасын қалыптастыру және тамақ дайындау кезінде ұтымды, теңдестірілген, жұмсақ тамақтануды ұйымдастырудың негізгі принциптері сақталуы керек:
диетаның энергетикалық құндылығының (калориялылығының) балалар мен жасөспірімдердің Жас физиологиялық қажеттіліктеріне сәйкестігі;
диетадағы негізгі қоректік заттардың грамммен белгілі бір қатынасын (тепе-теңдігін) қамтамасыз ету;
рецептілерді түзету және байытылған өнімдерді қолдану арқылы мектеп оқушыларының тамақтануындағы дәрумендер мен басқа микроэлементтердің жетіспеушілігін толтыру;
диетаның максималды әртүрлілігі (әртүрлілікке өнімдердің жеткілікті ассортиментін және аспаздық өңдеудің әртүрлі әдістерін қолдану арқылы қол жеткізіледі);
аспаздық өнімнің дәмін және тағамдық құндылығын сақтауды қамтамасыз ететін өнімдерді технологиялық өңдеу;
оңтайлы тамақтану режимін сақтау және тәуліктік диетаны күн ішінде жеке тамақтану үшін дұрыс бөлу.
Мекемеде тағамдық заттардың физиологиялық қажеттіліктері мен бекітілген нормалар негізінде әзірленген шамамен 2 апталық мәзір болуы керек және санитарлық ережелер мен нормаларға сәйкестігі туралы санитарлық-эпидемиологиялық қорытынды болуы керек.
Нан, сүт, ет, май және өсімдік майы, қант, көкөністер сияқты кейбір тағамдарды күнделікті мәзірге қосу керек. Балық, жұмыртқа, ірімшік, сүзбе, қаймақ аптасына 2-3 рет берілуі мүмкін. Күні бойы және бірнеше күн бойы бірдей тағамдарды қайталаудан аулақ болу керек.
Таңғы ас жеңіл тағамдардан, ыстық тағамдардан және ыстық сусыннан тұруы керек, көкөністер мен жемістерді қосу ұсынылады.
Түскі асқа тәбет, бірінші, екінші (ет, балық немесе құс етінен жасалған негізгі ыстық тағам) және тәтті тағам кіруі керек. Тіскебасар ретінде жаңа піскен шөптер қосылған қияр, қызанақ, жаңа немесе қырыққабат, сәбіз, қызылша және т.б. салатты пайдалану керек. Бөлінген көкөністерді (қосымша гарнир) тағамдар ретінде пайдалануға рұқсат етіледі. Дәмді жақсарту үшін салатқа жаңа немесе құрғақ жемістер қосуға болады: алма, қара өрік, мейіз және жаңғақтар.
Түстен кейінгі тағамдарда мәзірге кремі жоқ тоқаш немесе кондитерлік өнімдері бар сусынды (сүт, ашытылған сүт өнімдері, желе, шырындар) қосу ұсынылады.
Кешкі ас көкөніс (сүзбе) тағамынан немесе ботқадан тұруы керек; негізгі екінші тағам (ет, балық немесе құс еті), сусын (шай, шырын, желе). Сонымен қатар, екінші кешкі ас ретінде жеміс-жидек немесе ашытылған сүт өнімдері мен кремсіз тоқаш немесе кондитерлік өнімдерді қосу ұсынылады.
 
Қандай да бір өнімдер болмаған жағдайда, оларға негізгі тағамдық заттардың құрамы бойынша, өнімдерді ауыстыру кестесі бойынша баламалы алмастыруды таңдау керек.
Тамақтану нормалары Қазақстан Республикасы Үкіметінің қаулысымен бекітілген нормаларға сәйкес келуге тиіс. Шаршаған, әлсіреген балалар үшін, сондай-ақ физикалық даму нормаларынан едәуір асатын жасөспірімдер үшін дәрігердің қорытындысы бойынша қосымша тамақтану қамтамасыз етілуі мүмкін.
Барлық білім беру мекемелерінде балалар мен жасөспірімдер 3-4 сағаттан астам уақыт болған кезде ыстық тамақ, сондай-ақ дайын тағамдар мен буфет өнімдерін (тұтынуға дайын өнімдер, өнеркәсіптік өндіріс және оқушылардың аралық тамақтануы үшін аспаздық бұйымдар) қолма-қол және қолма-қол ақшасыз есеп айырысу үшін жеткілікті ассортиментте сату (еркін сату) ұйымдастырылады.
Балалар мен жасөспірімдердің қосымша тамақтануын ұйымдастыру үшін (буфет) сатылымда кемінде 1-2 атаудағы нан өнімдері болуы керек. Витаминдермен (витамин-минералды қоспалармен) байытылған нан өнімдері (оның ішінде май) сатылады.
Балалар мен жасөспірімдердің тамақтануында Кебек пен дәнді дақылдардан жасалған нан өнімдерін пайдалану ұсынылады.
Оқу орындарының асханалары мен буфеттерінде сату үшін, еркін сатуға арналған азық-түлік өнімдерінің қосымша ассортиментінің құрамында дәрумендер мен минералдармен байытылған Жарма таңғы астарын ұсынуға болады (салмағы 50 г-ға дейін, майға қуырылған чиптерден басқа), шектеулі түрде әуе жүгерісін, табиғи хош иістендіргіштерден басқа, хош иісті қоспасыз қарапайым крекерді қосуға болады (аскөк, сарымсақ және т. б.).
Білім беру мекемелеріндегі асханалар мен буфеттерде шектеулі ассортиментте өнеркәсіптік өндірістің ұннан жасалған кондитерлік бұйымдары (пряниктер, кілегейлер, кекстер, орамдар, вафли және басқа да бұйымдар, кремнен басқа) жеке үлестік (салмағы 100 г дейін) қаптамада, сондай-ақ салмағы 100 г дейінгі өз өндірісіндегі ұннан жасалған кондитерлік бұйымдар (кремі бар бұйымдардан басқа).
Өз қолыңызбен дайындалған дайын тағамдар мен аспаздық өнімдерден салаттар мен винегреттерді буфеттерде сатуға ұсынылады (қызмет ету мөлшері 30-дан 200 г-ға дейін). Салаттар тікелей сату кезінде киінеді. Ыстық тағамдардан қамырда пісірілген шұжықтар ұсынылады; гарнирмен қайнатылған шұжықтар; мектеп пиццасы (50-1 ООг). Шұжықтарды микротолқынды пештерді қолданар алдында бірден дайындауға болады. Сіз сондай-ақ ыстық бутербродтарға қызмет ете аласыз (ірімшік, пісірілген немесе жартылай ысталған шұжық және т.б.). Ыстық бутербродтар конвекциялық қыздыру немесе микротолқынды пештерді қолданар алдында дайындалады. Көрсетілген бұйымдарды сату мерзімі салқындатылатын есептегіштерді міндетті түрде пайдалана отырып, дайындау сәтінен бастап 3 сағат.
Бюджет қаражаты (немесе қаржыландырудың өзге де көздері) есебінен оқушыларды жеңілдікпен тамақтандыруды ұйымдастыру кезінде барлық оқушылар ыстық таңғы ас (екінші ауысымда - түстен кейінгі тағамдар) алатын тамақтандыруды ұйымдастыру қолайлы болып табылады. Бұл ретте бірінші кезекте бастауыш сынып оқушылары мен аз қамтылған және әлеуметтік қорғалмаған отбасылардан шыққан балалар толыққанды ыстық таңғы аспен қамтамасыз етілуі тиіс.

Жаңартылған күні: 10.02.2023 07:20
Құрылған күні: 10.02.2023 07:20

Текст